Știri și evenimente

Fiziologia azi: Inovare, Integrare, Translatare

În ultimele decenii, fiziologii din toată lumea au devenit tot mai preocupați de fiziologia aplicată, pornind de la nivelul celular până la organe, sisteme și întregul organism uman. În prezent, specialiștii au posibilitatea de a porni într-o adevărată aventură: de a inova metodele de cercetare, de a integra fiziologia cu celelalte științe medicale și de a translata vechile și noile cunoștințe în practica clinică și în cercetare.

Cea de-a 31-a Conferință Națională a Societății Române de Fiziologie – „Fiziologia azi: Inovare, Integrare, Translatare”, care a avut loc în perioada 25-26 octombrie 2019 în Timișoara, la Centrul OncoGen, a acoperit domenii extrem de variate, de la fiziologia cardiovasculară la terapiile inovative, învățământ și cercetare. Conferința a inclus prelegeri invitate, sesiuni plenare, workshop-uri și simpozioane susținute de experți din România și din străinătate, lucrări de înaltă ținută științifică ce au fost prezentate oral sau ca e-postere, toate abordând teme de interes pentru fiziologia zilelor noastre. Pentru prima dată, între coorganizatorii Conferinței de Fiziologie s-a numărat Societatea Națională de Neuroștiințe din România.

Terapiile inovative: tema principală

Ediția din acest an a Conferinței Naționale de Fiziologie a inclus în program sesiuni speciale dedicate diseminării rezultatelor obținute de membrii societății în domenii de cercetare deja consacrate: neuroștiințele (Challenges in experimental and clinical neurosciences; Intercellular interplay in the central nervous system and its roles in neuroplasticity and neuroprotection), fiziologia aparatului cardiovascular (Cardiovascular physiology – new concepts and challenges), fiziologia aparatului respirator (Respiratory Physiology. The paradigm shift in asthma management). De asemenea, au avut loc sesiuni de lucru care deschid noi direcții de cercetare, abordând domenii actuale de top, cu mare relevanță pe plan internațional: terapiile inovative și imunoterapiile (Innovative therapeutic strategies – a step to re-establish physiological function), diagnosticul de precizie în cancer și boli alergice (masa rotundă – Cell physiology: Next generation sequencing in cancer și – Cell Physiology: Molecular diagnosis in allergy), bolile rare (Rare diseases. The current medical approach).
„Ediția din acest an a fost orientată către terapiile inovative. Prezentările au fost axate pe terapiile inovative în cancer, dar și pe bolile alergice, deoarece vrem să dezvoltăm tratamente noi în această direcție. OncoGen a avut două proiecte mari de cercetare, cu bugete de peste două milioane de euro fiecare: unul a fost dedicat studiului alergiei la ambrozie, care face ravagii în România, iar previziunile arată că va îmbolnăvi mai mult de jumătate din Europa în următorii 20-30 de ani. Este o patologie care va fi de interes european. Celălalt studiu a fost legat de terapia inovativă în cancer folosind ingineria genetică. Noi gândim către ceea ce înseamnă medicina secolului XXI – terapia personalizată”, a declarat prof. dr. Carmen Panaitescu, președintele conferinței și director adjunct OncoGen.

Studii clinice multicentrice

Centrul de cercetare de la Timișoara este singurul de acest tip din estul Europei și, prin condițiile și standardele de înaltă siguranță pe care le îndeplineşte, va permite dezvoltarea de noi produse terapeutice pentru uz uman. Centrul este prevăzut cu toate facilitățile și fluxurile tehnologice necesare cercetării de vârf, fiind echipat cu facilități de cercetare fundamentală și aplicată pentru medicina translațională, inclusiv o unitate GMP (două camere de lucru și o încăpere BSL2), o bancă de celule și țesuturi și o biobază. Se urmăreşte promovarea cercetării cu potenţial aplicativ în domeniul terapiilor avansate cu celule stem umane în medicina regenerativă şi pentru obţinerea de produse imunoterapeutice bazate pe tehnologii moderne de biologie moleculară. Includerea Centrului OncoGen în reţeaua internațională de centre cu dotări similare va facilita derularea de studii clinice multicentrice pentru dezvoltarea de tratamente inovatoare în cancer şi în bolile cronice degenerative.

Mecanisme de inginerie genetică

Prof. Torsten Tonn, coordonator al Scientific Advisory Board pentru Institutul OncoGen, a prezentat strategiile la nivel internațional legate tocmai de utilizarea acestor mecanisme de inginerie genetică în tratamentul cancerului și cum pot fi folosite aceleași mecanisme în bolile alergice și în toate bolile autoimune. Potrivit acestuia, imunoterapia își arată din ce în ce mai mult importanța în terapiile cu anticorpi monoclonali și în terapiile biologice, care cuceresc, practic, toate domeniile de patologie. „Centrul OncoGen este specializat în dezvoltarea noilor terapii în cancer, pentru pacienți cu boli extrem de grave. La nivel global are loc o întreagă revoluție medicală, iar România face parte, cu siguranță, din acest trend, și anume folosirea celulelor CAR-T și CAR-NK modificate genetic care pot fi utilizate în tratamentul personalizat al cancerului. Concret, celulele modificate genetic recunosc tumora și o distrug. Este o medicină personalizată, deoarece trebuie să colectezi celulele pacientului, să le manipulezi genetic, să le multiplici și să realizezi tratamentul pentru persoana afectată”, a declarat prof. Tonn.

Terapii biologice în patologia respiratorie

În cadrul sesiunii de alergologie s-a discutat despre diagnosticul molecular în bolile alergice, care ajută medicii să stabilească un diagnostic precis și să poată orienta pacientul către un tratament personalizat. Conf. dr. Roxana Bumbăcea, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, a discutat despre managementul modern al astmului și, mai ales, despre terapiile biologice indicate în astmul sever. „Astmul este un subiect care ne preocupă pe toți, deopotrivă alergologi și pneumologi. În astmul sever suntem în momentul terapiei biologice – terapia anti-imunoglobuline E, un anticorp monoclonal umanizat. Pentru noi, ca alergologi, înseamnă foarte mult să avem o terapie anti-Ige care ajută, în principal, în numeroase afecțiuni. Terapia este actualmente poziționată în două afecțiuni importante – astmul și urticaria cronică, însă are o putere mult mai mare și va dovedi că poate face mult mai mult”, a spus alergologul.
În ceea ce privește o altă patologie respiratorie – alergiile, specialiștii au prezentat cele mai noi abordări moleculare pentru imunoterapia alergen-specifică, dar și informații despre alergene recombinante pentru îmbunătățirea diagnosticului și terapiei în alergii – experiența OncoGen cu alergene de ambrozia. „Diagnosticul și tratamentul alergiei la ambrozie pot fi ineficiente din cauza calității slabe a extractelor de alergeni, însă utilizarea unor alergeni recombinați poate rezolva această problemă. Aici, la OncoGen, ne-am propus să dezvoltăm un nou kit de diagnostic bazat pe alergeni recombinați, care va permite, ulterior, și dezvoltarea unui vaccin contra alergiei la ambrozie”, a explicat prof. Kuan-Wei Chen (Universitatea de Medicină Viena, OncoGen).

Sursa: http://www.politicidesanatate.ro/fiziologia-azi-inovare-integrare-translatare/