Știri și evenimente

Centrul Oncogen semneaza un acord cu CellCopedia pentru a produce Terapii Celulare pentru Bolile oncologice
Conferinta-1

Cu ocazia conferinței de presă care a avut loc în cadrul Centrului OncoGen, am avut plăcerea sa îl avem alături de noi pe prof. dr. Torsten Tonn, persoană care ne-a susținut înca de la ridicarea acestui institut. Am profitat de aceasta reîntalnire și am decis sa îi acordăm domnului prof. dr. Torsten Tonn Ordinul Brigada Fruntașilor în Întrecerea Socialistă.

TRANSFERUL TEHNOLOGIC CE PUNE TIMIȘOARA PE HARTA TRATAMENTELOR ONCOLOGICE ÎN ROMÂNIA

Reprezentanții OncoGen au semnat un acord de colaborare cu compania germană CellCopedia, pentru un transfer tehnologic care pune Timișoara pe harta accesibilității tratamentelor țintă pentru pacienții oncologici din România.

Tratamentele individualizate cu celule țintite ar putea fi disponibile pentru pacienții oncologici din vestul țării și din România, la prețuri mult mai mici și mai rapid, datorită unei colaborări public-private.

Poza reprezentativa

„E un acord cu trei parteneri, fiind mai exact vorba despre un transfer tehnologic, dinspre CellCopedia către noi, pentru a putea, în sfârșit, să facem ceea ce ar fi trebuit să facem mai demult: să punem la punct producția și dezvoltarea terapiilor celulare care, în momentul de față, sunt o mare speranță pentru pacienții cu cancer. În prezent o terapie celulară care se face în străinătate, deocamdată, sau, în mare parte în străinătate, foarte puțin la noi, e de ordinul sutelor de mii de euro, până la un milion, pentru un pacient”, a declarat la semnarea acordului, managerul OncoGen, dr. Virgil Păunescu.

În toată perioada în care OncoGen a activat, și-a atras bani prin alte proiecte de cercetare, acum este ocazia ca centrul să revină pe făgașul plănuit inițial, când a fost înființat. Între timp, cei de la Spitalul Clinic Județean din Timișoara, parteneri în acest acord, au realizat un inventar al centrului, pentru a reuși să demareze producția de celule țintite, după standardele partenerilor.

Conferinta-6

„Recent, am reușit să facem o expertiză tehnică detaliată a centrului OncoGen, astfel încât avem o situație, un necesar tehnic, financiar, ca să îmbunătățim absolut toate facilitățile și să reușim astfel să facem colaborări la cel mai înalt nivel. Eu nu pot decât să mă bucur că astăzi semnăm acest acord și sperăm că, ulterior, să facem chiar un parteneriat concret public-privat, un contract ca atare. Avem și parteneri juridici cu expertiză în domeniu, care ne vor asista, după cum ne vor asista și reprezentanții autorităților centrale”, a precizat managerul Spitalului Județean din Timișoara, dr. Dorel Săndesc.

Din centrul OncoGen nu a lipsit nici aparatura, nici expertiza umană, ci autorizațiile pentru respectivele proceduri. Aici, suportul a trebuit să vină din partea spitalului.

„N-am găsit suport pentru operaționalizare. Deși aveam mulți bani, nu puteam să îi ducem în direcția operaționalizării. Fondurile europene pe care noi lucrăm au o destinație foarte clară. Din păcate, când au făcut specificațiile pentru acest centru, au scris că sunt neeligibile. Asta e o problemă generală, la nivel național. Sunt neeligibile costurile de autorizare și acreditare. (…) În permanență, povestea asta trebuia compensată cumva de efortul spitalului. Acum sperăm să găsim înțelegere”, a mai punctat dr. Virgil Păunescu.

Conferinta-4

Următorul pas este realizarea unui parteneriat mai amplu, pentru a consolida relația dintre actorii publici și privați în acest demers. Cei de la OncoGen sper ca și autoritățile române să sprijine acest proiect de transfer tehnologic pentru realizarea unui centru de dezvoltare și producție, necesar pacienților cu cancer.

Tehnologia terapiei țintite a dat rezultate foarte bune în anumite tipuri de leucemii, atât la copii cât și la adulți, iar oamenii de știință încep să vadă rezultate și în alte boli oncologice, cum ar fi cancerul de sân. (Redactat de Ioana Pop – Stirile Transilvaniei)

Conferinta-3
Conferinta-1
Conferinta-2

Conferinte de presa legate de acest eveniment: