Cercetare

Young Researchers

Descriere

Departamentul OncoGen Young Researchers constituie un context educațional în care elevii de liceu și studenții au posibilitatea de a se forma în domeniul cercetării biomedicale și de a beneficia de sprijinul cercetătorilor cu experiență din cadrul Centrului de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – Centrul de excelență OncoGen pentru dezvoltarea de proiecte de cercetare ce se pot concluziona prin redactarea și publicarea de articole știintifice și participarea la congrese și competiții. 

Centrul OncoGen își dorește să stimuleze capacitatea creativă a tinerilor și să îi îndrume spre a face cele mai bune alegeri în privința formării lor ulterioare. În acest sens, colectivul OncoGen vă va susține în realizarea dosarelor de admitere la universități și programe de master în străinătate și nu numai.

Istoric

Activitățiile de voluntariat și mentorat în cercetare în cadrul Centrului de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen au continuat eforturile cercetătorilor centrului începute încă din anul 2011 sub forma unui cerc științific desfășurat în cadrul disciplinei de Imunologie-Fiziologie a UMFT. Până în prezent, Centrul OncoGen a sprijinit continuu educația în cercetarea fundamentală a studenților de la facultățile de profil prin integrarea acestora în programul VADA la disciplinele de Imunologie și alergologie, Biologie și Fiziologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. În plus, Centrul OncoGen a răspuns mereu pozitiv propunerilor de implicare a studențiilor străini, veniți în Timișoara prin programele Erasmus respectiv SCOPE/SCORE. 

 

În anul 2017, Asociația OncoGen începe promovarea cercetării științifice în sfera biomedicală în rândul tinerilor de liceu. Datorită interesului considerabil pe care l-au arătat elevii pentru cercetare, prin intermediul Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, au fost invitați pentru o vizită a Centrului OncoGen, elevi și cadre didactice de la cele mai bune licee din Timișoara. 

Printre rezultatele notabile ale elevilor ce au participat la acest eveniment, menționăm și participarea la concursul ICCET 2019 – International Conference on Computing in Engineering and Technology, cu finala la Moscova, ce tratează teme de biologie moleculară și inginerie genetică. Echipa câștigătoare, din partea BioCoderDojo Timișoara, a fost formată din Sergiu Micorici, Mihai Frăcea, Alexia Vîrgă, Raluca Bozan, Diana Poenaru, Lucas Misckolczi și Erick Boroș. În ediția din anul 2019, s-a pus în discuție tema tehnologiei CRISPR, tehnologie ce a luat premiul nobel pentru chimie în anul 2020.

Proiectul pilot, OncoGen Young Researchers a luat amploare după ce echipa mai sus menționată și voluntarii deja existenți ai Centrului OncoGen au fost implicați în dezvoltarea vaccinului împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2. Echipa de voluntari a lucrat la un proiect de modelare moleculară in silico pentru identificarea de mutații la nivelul proteinei Spike din structura virusului.

În anul 2021 o parte din colectivul OncoGen Young Researchers, din cadrul Asociației OncoGen a demarat proiectul Erevna – Descoperă lumea cercetării biomedicale care a presupus atât dezvoltarea unei alternative pentru testele de detecție a virusului SARS-CoV-2 bazată pe tehnologia CRISPR, cât și antrenarea unui număr de 50 de elevi de la licee din toată țara în folosirea tehnicilor de cercetare fundamentală prin intermediul unui laborator virtual.

În luna mai a anului 2022, grupul OncoGen Young Researchers contribuie la organizarea competiției Asthmathon by OncoGen alături de Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică. Asthmathon este un eveniment ce le permite elevilor de liceu și studenților să se implice în identificarea și dezvoltarea de soluții inovative pentru limitarea efectelor astmului asupra populației. În luna noiembrie a aceluiași an, o echipă condusă de domnul Prof. Univ. Dr. Virgil Păunescu evaluat și premiat o serie de proiecte din cadrul competiției UniHack organizată de Liga AC. În anul următor, Asociația OncoGen, alături de OncoGen Young Researchers au coordonat categoria de bioinformatică și informatică medicală din cadrul hackathonului HackTM.

Sergiu Micorici

Președinte

Mihai Frăcea

Membru activ

Oana Iudita- Damaris

Membru activ

Cristina Luț

Membru activ

Ida Antonia Reviczky-Levay

Membru activ

Andrei Traian Hasas

Membru activ