Știri și evenimente

Conferinta Profesorului Tudor Oprea

INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ȘI DESCOPERIREA DE NOI MEDICAMENTE

Miercuri, 24 aprilie 2024, la sediul Centrului OncoGen s-a desfășurat o foarte interesantă conferință mediată de Prof. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul centrului și susținută de către Prof. dr. Tudor Ionel Oprea, Profesor Emerit la Facultatea de Medicină a Universității New Mexico, SUA și Chief Scientific Officer la Expert Systems Inc, San Diego CA, SUA.

Prof. dr.Tudor Oprea este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și colaborator de foarte mulți ani al echipei Centrului OncoGen. Evidențiem faptul că Tudor Oprea este un profesionist global, cu abilități de conducere științifică și de management în descoperirea medicamentelor și integrarea datelor complexe, având decenii de experiență în dezvoltarea metodelor de calcul și implementarea modelelor computaționale în cercetarea medicamentului. Prezentându-se deseori ca „digital drug hunter”, Tudor Oprea a reunit experiența sa pluridisciplinară în domenii care includ medicină, chimie, informatică, biologie computațională, machine learning, data science, devenind expert în repoziționarea substanțelor medicamentoase, chimioinformatică și QSAR (Quality Structure-Activity Relationship), screening virtual și identificare de ținte moleculare.

La ora actuală descoperirea unor noi medicamente sau identificarea unor ținte terapeutice noi pentru medicamente clasice presupune cooperarea cercetătorilor din domeniul științelor vieții, a programatorilor, a medicilor clinicieni, a farmacologilor, a chimiștilor, a experților în reglementare. Ei operează într-un context complex, făcând față unor multiple provocări din domeniul sănătății, dar și beneficiind de progresele din tehnologia informației (inteligența artificială, machine learning, biologie computațională). Totodată, au la dispoziție cantități uriașe de date biologice și chimice (date genomice, structuri de proteine, compuși chimici) și abordările medicinei personalizate.

În prezentarea sa, invitatul a subliniat faptul că sistemele de inteligență artificială/machine learning (IA/ML) pot aduce contribuții valoroase atât la refolosirea țintelor medicamentoase, selecție și validare, identificare de asociații fenotipice cât și la găsirea unor modalități terapeutice noi și refolosirea/repoziționarea medicamentelor folosind metode in silico.

Utilizarea mai multor modele IA/ML paralele ajută la evidențierea diferențelor și asemănărilor între boli la nivel genomic. Acest lucru se poate traduce în selectivitatea potențială pentru anumite boli (ținte diferite pot duce la cursuri terapeutice specifice) sau chiar similaritate între boli diferite (tratamentele care funcționează pentru o boală ar putea funcționa și pentru o alta similară). De asemenea extensia naturală a modelelor actuale în medicină ar putea duce la dezvoltarea unor instrumente de raționament computațional specifice medicinei cu capacități avansate de calcul cognitiv și seturi de date cât mai complete posibil. Astfel de platforme ar putea extrage datele clinice în timp real, profitând de -omics, biomarkeri, date biomedicale și altele, oferind servicii pentru pacienți în timp real.

Tudor Oprea a discutat despre modul în care inteligența artificială și învățarea automată revoluționează descoperirea medicamentelor și a prezentat suita de modele LLM a companiei sale, orchestrată de un ”super agent” de inteligență artificială care analizează peste 280 de milioane de articole, studii clinice și patente pentru a căuta noi tratamente, mai rapid. A detaliat modul în care funcționează acest sistem și a prezentat pe baza unor studii de caz avantajele utilizării acestuia, oferind chiar acces tuturor celor interesați la sistemul expert DRUGINTELLM prin intermediul site-ului Centrului OncoGen.

Pentru o perioadă scurtă de timp, prof. Tudor Oprea a făcut disponibil soft-ul respectiv pentru public la acest link.