Știri și evenimente

Conferinţa „Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţământul Superior din România – Diaspora şi prietenii săi”

Păstrând tradiţia organizării conferinţei diasporei ştiinţifice româneşti, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice au organizat cea de-a patra ediţie a conferinţei „Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţământul Superior din România – Diaspora şi prietenii săi”. Conferinţa a avuta loc în perioada 25 – 28 aprilie 2016, bucurându-se de Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Această ediţie a Conferinţei Diaspora a marcat o premieră, în sensul că centrul universitar din Timişoara, sub coordonarea Universităţii de Vest din Timișoara, a găzduit toate lucrările conferinţei (sesiuni plenare şi workshopuri exploratorii, atât în zone de deschidere în care există potențial și expertiză românească, cât și pe subiecte de interes legate de inovare și competitivitate ale României). 

Perspective în medicina personalizată – de la concept la aplicaţii clinice, unul dintre workshop-urile din cadrul conferinței, a fost organizat și s-a desfășurat în cadrul Centrului de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen. Coordonatorii evenimentului au fost: Prof. Dr. Virgil Păunescu și  Prof. Dr. Carmen Panaitescu de la Universitatea de Medicina şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara și Prof. Dr. Tudor Ionel Oprea de la UNM School of Medicine, Albuquerque NM, SUA.

Trecerea în noua eră a cercetării biomedicale a permis implementarea rezultatelor obţinute în domenii avansate ca genomica, proteomica, studiile imunologice complexe, astfel încât să faciliteze descifrarea mecanismelor complexe ale unor boli şi să deschidă noi direcţii clinice şi terapeutice. Asistăm în ultimii ani la o schimbare de paradigmă în medicină, reprezentată de trecerea de la medicina tradiţională bazată pe principiul „one size fits for all” la medicina personalizată sau medicina de precizie, o abordare inovatoare a prevenţiei, diagnosticului şi tratamentului bolilor, care ia in considerare diferenţele existente între indivizi atât din punct de vedere genetic, cât şi al factorilor epigenetici, a căror influenţă este tot mai pregnantă. Workshopul şi-a propus să reprezinte un spaţiu al schimbului de idei între profesionişti recunoscuţi din ţară şi din diaspora şi tinerii cercetători, şi să pregătească terenul pentru colaborări viitoare, având ca obiectiv final dezvoltarea unor strategii de terapie personalizată, cu aplicabilitate în boala canceroasă, medicina regenerativă, dar şi în alte tipuri de afecţiuni, precum şi dezvoltarea unor proiecte comune în vederea atragerii unor finanţări europene şi internaţionale.

Diaspora științifică a fost reprezentată de cercetători de la prestigioase instituții internaționale: Prof. dr. Ștefan Constantinescu (Université Catholique de Louvain, de Duve Institute, Ludwig Cancer Research Brussels, Belgium), Prof. dr. Daniel Funeriu (Université Strasbourg, France), Dr. Felicia Ciuculescu (Harvard Medical School, Boston Children’s Hospital, USA), Dr. Ioana-Raluca Siska  (DG Health and Food Safety, Brussels, Belgium).

Pe parcursul celor două zile ale manifestării au fost abordate teme de actualitate în cercetarea medicală de vârf, participanții prezentând rezultatele obținute prin prisma noilor concepte ale medicinei de precizie. Dezbaterea cu titlul „Priorităţile şi viziunea pentru cercetarea biomedicală în România” a provocat interesul tuturor participanților și a suscitat discuții  intense cu privire la oportunitățile și proiectele de viitor în domeniu.