Știri și evenimente

Vizita președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la Timișoara

În contextul proiectului „România Educată” și a desemnării Timișoarei drept Capitală culturală europeană în 2021, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat la o serie de evenimente desfășurate sub egida „Timişoara – Centru academic, cultural şi ştiinţific”, printre care s-a numărat și vizitarea Centrului de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen. Președintele a transmis astfel „un semnal de încurajare a cercetării pe zona medicală, de deschidere către cercetătorii din domeniul medical, de susţinere a proiectelor de cercetare finanţate din fonduri europene şi totodată un mesaj de încurajare pentru accesarea de noi proiecte pe zona cercetării medicale.”

Președintele a fost întâmpinat de Prof. Dr. Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen, și de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara. La vizită a participat și doamna Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul Sănătate Publică, precum și oficialități locale și personalități din domeniul cercetării bănățene: Prefectul județului Timiș, Mircea Băcală, Președintele Consiliului Județean Timiș, Sorin Grindeanu, Primarul Municipiului Timișoara, Nicolae Robu, reprezentanți ai conducerilor principalelor universități timișorene și ai unor instituții de cercetare locale. De asemenea, la întâlnire au fost prezenți și reprezentanții Biroului Regional Vest Timișoara din cadrul Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare, cei care au sprijinit proiectul prin care s-a construit și dotat centrul.

Prof. Păunescu a prezentat laboratoarele și echipamentele de ultimă generație ale OncoGen, după care Președintele a fost invitat la o discuție pe tema cercetării medicale românești, ocazie cu care a fost informat cu privire la rezultatele obținute de cercetătorii OncoGen, strategia de cercetare, precum și proiectele în care suntem implicați. Pe parcursul întâlnirii, cercetătorii timișoreni, atât cei tineri, cât și cei consacrați, au avut ocazia să dialogheze cu Președintele pe teme legate de cercetarea românească. În finalul discuțiilor, s-a conturat ideea accederii Timișoarei la statutul de pol de excelență în biotehnologii prin colaborarea tuturor capacităților de cercetare în teme interdisciplinare, pentru a atinge masa critică și a valorifica potențialul material și uman din zonă.

În alocuțiunea de la finalul vizitei, Președintele a declarat că „domeniul universitar nu e imaginabil rezonabil fără cercetare”, iar centrul OncoGen dovedește că Timișoara este un loc al inovării.

Pentru mai multe detalii: http://www.presidency.ro/ro/presedinte/agenda-presedintelui/vizitarea-centrului-de-terapii-genice-si-celulare-in-tratamentul-cancerului-oncogen