Proiecte

Proiectul MOUNTADAPT

// Proiect

Proiectul MOUNTADAPT

Acronim

MOUNTADAPT

Apel

HORIZON-MISS-2023-CLIMA-01 (Demonstrarea soluțiilor de rezistență la schimbările climatice în sprijinul implementării Misiunii de Adaptare la Schimbările Climatice)

Arie tematică

HORIZON-MISS-2023-CLIMA-01-03

Tip de acțiune

HORIZON-IA (Acțiuni de inovare HORIZON)

Buget proiect

5.851.011,88 EUR

Durata proiectului

36 de luni

Sumarul proiectului

În proiectul MOUNTADAPT, diferite autorități regionale și locale, precum și instituții din comunitate vor proiecta, dezvolta și testa unsprezece soluții de ultimă generație de adaptare climatică în regiunile biogeografice montane din Austria, Slovenia, Franța și România. De asemenea, diverse organizații din sistemul de sănătate vor colabora pe parcursul proiectului pentru a demonstra că soluțiile pot fi reproduse într-o diversitate de areale: în zonele montane din România, în Pirineii din Andorra și nu numai, în zona continentală din Germania.

MOUNTADAPT va dezvolta modele robuste pentru a înțelege mai bine impactul schimbărilor climatice asupra sănătății. Proiectul va acoperi întregul lanț de răspuns la o urgență de sănătate indusă de climă cu ajutorul instrumentelor de monitorizare care vor fi legate direct de previziuni pe termen scurt pentru a comunica avertismente părților interesate relevante. Un instrument de management al urgențelor va sprijini în cele din urmă sistemele de sănătate pentru organizarea optimă a personalului pe timp de criză. Acesta va fi susținut de consiliere în scopul schimbării sistemului de sănătate și la nivelul autorităților, prin intermediul cursurilor de formare pentru profesioniștii din domeniul sănătății și a campaniilor de conștientizare pentru cetățeni. În final, MOUNTADAPT va oferi un ghid complet pentru implementarea soluțiilor sale de adaptare, stimulând reproducerea acestora în noi teritorii, și va oferi feedback Autorității de Pregătire și Răspuns pentru Situații de Urgență în Sănătate.

 

Centrul OncoGen al Spitalului Clinic Județean de Urgență Pius Brinzeu Timișoara (SCJUT) este implicat în diverse activități pe toată perioada derulării proiectului. Echipa OncoGen-SCJUT este formată din 5 cercetători și este condusă de Prof. Dr. Carmen Panaitescu, care coordonează WP4, Upscaling and Replication. Scopul activităților din WP 4 este (i) de a sprijini toate site-urile replicatoare prin concepte și ghiduri practice de transfer pentru a ușura și accelera replicarea viitoare a soluțiilor pe site-ul lor și (ii) de a se asigura că soluțiile sunt aduse mai aproape de piață, transferabile pe scară largă și pot fi integrate și extinse.

 

Mai mult, echipa OncoGen-SCJUT va efectua și o evaluare a tiparelor de sensibilizare la aeroalergenele din regiunea noastră, atât pe baza datelor retrospective dobândite în ultimii 17 ani, cât și a noilor date obținute de prima rețea românească de senzori dedicată monitorizării aeroalergenelor. Rezultatele vor contribui la investigarea aprofundată a legăturii dintre schimbările climatice și bolile netransmisibile efectuate în cadrul WP1.