Știri și evenimente

Cercetătorii israelieni realizează un pas important în tratamentul cancerului: „Un nou anticorp bispecific pentru potențarea imunității antitumorale”

Celulele imune T sunt cele care în mod normal recunosc și distrug celulele tumorale, dar, pe parcursul progresiei tumorale celulele T încep să exprime receptorul PD-1 ceea ce duce la epuizarea rapidă a capacității acestor celule. Mai recent s-a constatat că informațiile provenite de la celulele dendritice, care colectează date despre celulele maligne și le preizntă celulelor T, sunt vitale pentru menținerea celulelor T în stare activată. Această descoperire explică de ce variantele terapeutice deja existente bazate pe anticorpi anti-PD-1, nu au avut eficacitate în cazurile în care celulele dendritice lipsesc în jurul tumorilor.
Recent, un grup de cercetare de la Institutul de Ştiinţă Weizmann (WIS) din Israel a publicat în prestigioasa revistă ”Cell” date despre un nou tip de imunoterapie bazată pe interacțiunea dintre celulele T și celulele dendritice, mai precis a fost dezvoltat un nou anticorp, denumit BiCE (Bispecific DC-T Cell Engager), care are capacitatea de a conecta celulele T cu celulele dendritice, generând astfel un răspuns imunitar puternic împotriva cancerului. Acest anticorp leagă și blochează pe de o parte receptorul PD-1 care epuizează celulele T, iar pe de altă parte leagă celula dendritică cea care aduce informațiile vitale către celula T. Studiile prezentate arată că BiCE a demonstrat eficacitate în tratarea diferitelor tipuri de cancer la șoareci, inclusiv cancerul de sân, de plămâni și de piele. Mai mult, acest nou anticorp a prevenit recidiva cancerului, lăsând în urmă celule imunitare cu memorie capabile să identifice și să contracareze cancerul.
Descoperirile echipei de cercetători israelieni deschid noi perspective în imunoterapie, adresându-se unei limitări critice a tratamentelor existente legate de prezența scăzută a celulelor dendritice în majoritatea tumorilor canceroase. Această abordare promițătoare ar putea revoluționa tratamentele împotriva cancerului și ale bolilor autoimune.

Imaginea preluată din articolul publicat de echipa de cercetare arată modul în care anticorpul BiCE marcat cu galben realizează cuplajul între celula T vizualizată în roșu și celula dendritică de culoare albastră realizînd astfel o asociere a acestor celule imune cu eficacitate sporită și de lungă durată împotriva celulelor tumorale.

Bispecific dendritic-T cell engager potentiates anti-tumor immunity. Yuval Shapir Itai Oren BarboyRan Salomon Akhiad BercovichKen XieEitan WinterTamar ShamiZiv Porat Neta ErezAmos TanayIdo AmitRony Dahan. Cell, 2024, 18;187(2):375-389.e18. doi: 10.1016/j.cell.2023.12.011.