Cercetare

Cercetarea în domeniul imunoterapiilor

Obiective:

Prin dezvoltarea metodelor avansate de prevenție și terapie – imunoterapii, care sunt extrem de eficiente în tratamentul cancerului, alergiilor și bolilor cronice degenerative (boala Alzheimer), ne propunem să îmbunătățim semnificativ sănătatea populației, îmbunătățind astfel calitatea vieții și reducând totodată costurile serviciilor medicale în anumite boli.

În același timp, vor fi dezvoltate noi kituri de diagnostic și terapie țintită pentru bolile alergice, folosind epitopi recombinanți specifici. Cunoștințele obținute din cercetările fundamentale în acest domeniu vor servi ulterior pentru a stabili proceduri de lucru reproductibile care vor ghida producția GMP de celule pentru studii clinice. La Centrul OncoGen, ne propunem să creăm un nucleu de competență științifică la standardele europene pentru imunoterapia personalizată.

a) Receptori himerici de antigen în onco-imunoterapie folosind celule natural killer (CAR – T cells & CAR NK)

Scurtă descriere:

Celulele Natural Killer (NK) reprezintă o populație de limfocite foarte atractive pentru imunoterapia cancerului, datorită capacității lor de a liza țintele tumorii fără sensibilizare prealabilă și fără a fi nevoie de compatibilitatea antigenilor leucocitelor umane, spre deosebire de limfocitele T. Receptorii himerici de antigen (CAR) reprezintă un nou instrument pentru dezvoltarea imunoterapiei adoptive, prin creșterea țintirii și activării limfocitelor împotriva tumorilor maligne. CAR poate fi exprimat în limfocite pentru a crea un număr mare de celule specifice antigenului care, după recunoașterea și legarea la celulele tumorale care exprimă antigenul, vor media citotoxicitatea și producerea de citokine.

Proiectul propus va avea un impact direct asupra tratamentului pacienților cu cancer, în prezent incurabil în România și în străinătate. În caz de succes, proiectul va avea ca rezultat o opțiune de tratament nouă, sigură și eficientă pentru pacienții cu afecțiuni incurabile. În timp ce proiectul își propune stabilirea tratamentelor personalizate pe bază de celule la pacienții cu leucemie acută cu celule B, prin generarea de CAR-uri anti-CD19 specifice, tehnologia poate fi extinsă cu ușurință la alte antigene tumorale. În comparație cu limfocitele T, presupunem că celulele NK redirecționate vor fi adecvate și pentru tratamentul tumorilor solide. Cele mai frecvente cancere din România, precum cancerul ovarian, cancerul de colon, cancerul de sân și cancerul pulmonar vor fi o țintă ideală. Detectarea antigenelor tumorale specifice va merge împreună cu necesitatea unui diagnostic corect și a screeningului antigenelor tumorale adecvate, care sunt exprimate de celulele canceroase ale pacienților.

Obiectivul principal al acestei propuneri de proiect este de a dezvolta noi CAR-uri care sunt adecvate în special în terapiile cu celule NK, care reprezintă cea mai recentă terapie personalizată anti-tumorală. Ne așteptăm ca acest proiect să producă cereri internaționale de brevete, care se vor transforma în cele din urmă în comercializarea acestei tehnologii în România și în străinătate. Cunoștințele obținute din cercetările fundamentale în acest domeniu vor servi ulterior pentru a stabili proceduri de lucru reproductibile care vor ghida producția de celule GMP pentru studii clinice. Proiectul intenționează să atragă competența științifică la standardele europene pentru terapia antitumorală personalizată la Centrul OncoGen.

b) Strategii inovatoare pentru prevenția, diagnosticarea și terapia bolilor respiratorii induse de polenul de ambrozie (INSPIRED)

Scurtă descriere:

Obiectivul principal al proiectului INSPIRED este dezvoltarea unui nou kit de diagnostic bazat pe utilizarea de alergeni recombinați, specific pentru pacienții alergici la ambrozie, care va ținti mai bine terapia bolii și va crea o excelență științifică de nivel înalt în aplicație a tehnologiilor avansate bazate pe alergeni recombinanți din cadrul centrului de cercetare OncoGen.

Prin implementarea proiectului INSPIRED, care abordează noi teme în domeniile prioritare, cercetarea și competitivitatea economică a României va crește, deoarece vizează dezvoltarea de tehnologii avansate bazate pe alergeni recombinați, care sunt într-un stadiu incipient chiar și în restul Europei. Proiectarea moleculelor hipoalergenice derivate din alergeni, bazată pe noile tehnologii de obținere a moleculelor recombinante, va permite dezvoltarea testelor de diagnostic bazate pe alergeni recombinanți, aplicabile serviciilor medicale. Testele de cuantificare a alergenilor pot fi, de asemenea, utilizate pentru a măsura cantitatea de alergeni din mediu, contribuind astfel la predicții îmbunătățite ale concentrațiilor polenice și, astfel, la evitarea mai eficientă a alergenilor. Pentru dezvoltarea vaccinurilor alergen-specifice, va fi urmărită identificarea alergenilor și dezvoltarea moleculelor de prototip, iar în etapa ulterioară va fi testată eficiența lor clinică prin proiectele europene, inclusiv testarea în parteneriat cu industriile farmaceutice.

c) Vaccinuri personalizate în cancer și boli infecțioase (DECODE)

Scurtă descriere:

Obiective:

d) Noi biomarkeri și strategii terapeutice în imunosenescență și imunosenescența asociată bolii Alzheimer

Scurtă descriere:

Imunosenescența este definită ca o modificare progresivă a aspectului morfologic și funcțional care apare în sistemul imunitar în timpul procesului de îmbătrânire.

Obiectivele specifice ale acestui proiect sunt:

  • Definirea stării imunosenescenței prin introducerea de noi biomarkeri celulari cu specificitate pentru acest proces.
  • Caracterizarea potențialului proliferativ, gradul de apoptoză și capacitatea de a genera speciile de oxigen reactiv ale subpopulației limfocitelor T definite de noi biomarkeri celulari.
  • Definirea statusului imunosenescenței prin introducerea de markeri serologici noi.
  • Definirea imunosenescenței asociate cu boala Alzheimer în demența clinică diagnosticată și în stadiile pre-demență prin introducerea de noi biomarkeri specifici acestei patologii.
  • Explorarea de noi strategii terapeutice imunomodulatoare în imunosenescență și imunosenescență asociate cu boala Alzheimer.
  • Impactul așteptat al acestui proiect este dezvoltarea semnificativă a nivelului de cunoștințe în acest domeniu, în ceea ce privește mecanismele și manifestările de imunosenescență și imunosenescență asociată cu boala Alzheimer. Direcțiile de cercetare aplicativă ale acestui proiect sunt direcționate către strategii diagnostice și terapeutice, rezultatul final al acestui proiect fiind un set de noi recomandări diagnostice și terapeutice pentru aceste afecțiuni.