Conferinta 1 an

Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen a fost gazda conferinței internaționale „OncoGen- Priorități de Cercetare” în perioada 26 – 27 octombrie 2016. OncoGen este primul centru de cercetare în domeniul terapiilor genice cu dotări de ultimă generație din România și cel mai nou institut de cercetare al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, cel mai mare spital din Vestul României.

Evenimentul a marcat prima aniversare a centrului și totodată lansarea  celor două proiecte de cercetare câștigate de echipa OncoGen în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară 1, Acțiunea 1.1.4, Atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate pentru consolidarea capacității de cercetare-dezvoltare. Proietele INSPIRED și CAR-NK au drept scop dezvoltarea de tehnologii avansate în domeniul alergologiei, respectiv al imunoterapiilor în cancer.

La întâlnirea desfășurată pe parcursul a două zile au participat reprezentați ai autorităților naționale și locale, membri ai conducerii UMFVBT, cercetători recunoscuți în domeniile Oncologie și Alergologie din România și din străinătate, precum și reprezentanți ai unor companii private din domeniul sănătății.

Ceremonia de deschidere a debutat cu Mesajul de bun-venit și prezentarea strategiei de cercetare-inovare a OncoGen rostit de Prof. Virgil Păunescu, directorul Centrului OncoGen, urmat de mesaje din partea reprezentanților autorităților naționale și locale: Prof. Adrian Curaj, fost ministru al Educației și Cercetării din România; Prof. Mihai Dima, președintele Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS); D-na Dana Violeta Gheorghe, director al Direcției Generale Organism Intermediar pentru Cercetare, ANCS și Prof. Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

În cadrul ceremoniei de deschidere au vorbit și câțiva invitați prestigioși din străinătate: Erhard Busek, coordonatorul South-Eastern Cooperative Initiative (SECI) și președintele Institute for Danube Region and Central Europe; Michaela Fritz, prorector pentru Cercetare și Inovare, Universitatea de Medicină Viena; Prof. Michael Bachmann, director al Institute of Radiopharmaceutical Cancer Research, Facultatea de Medicină „Carl Gustav Carus”, Universitatea Tehnică Dresda.

La eveniment au participat reprezentanți ai unor companii private din domeniul medical: Dr. Rainer Henning, CEO Biomay AG, Viena, Austria și Per Matsson, director Thermo Fisher Scientific, Waltham, Suedia.

Proiectelor INSPIRED și CAR-NK li s-a dedicat câte o sesiune științifică, fiecare fiind coordonată de directorii de proiect: Dr. Kuan-Wei Chen de la Universitatea de Medicină (MUW) pentru  INSPIRED și Dr. Rauf Bhat de la Facultatea de Medicină, Universitatea Tehnică Dresda pentru CAR-NK. Ședințele de lucru, cu participarea Comitetelor Științifice Consultative, au stabilit planurile de lucru pentru principalele activități din primul an de implementare.

În prima zi a conferințeo s-a organizat o conferință de presă, cu scopul de a anunța lansarea proiectelor INSPIRED și CAR-NK și pentru diseminarea temelor și obiectivelor principale ale celor două proiecte, precum și pentru a prezenta activitatea celor doi directori de proiect. Cu această ocazie, s-a evidențiat colaborarea fructuoasă dintre Centrul OncoGen Timișoara și echipele de la Universitatea de Medicină Viena, respectiv Universitatea Tehnică Dresda.

În deschiderea conferinței a avut loc un curs de Alergologie și Imunologie Clinică  pentru rezidenți și tineri specialiști în domeniile Alergologie și Imunologie Clinică, ORL, Pneulmologie și Medicină de Familie. „Update în managementul astmului alergic – de la mecanisme la terapia biologică” a fost primul curs în domeniul Alergologiei transmis prin sistem de videoconferință în centrele universitare din Brașov, București, Cluj-Napoca, Chișinău și Timișoara. Lectori au fost experți din Romania, împreună cu Prof. Rudolf Valenta, invitat de onoare de la Universitatea de Medicină Viena. La curs au participat peste 50 de medici din România și Republica Moldova.

Comments are closed